Parla Sürücü Kursu Eğitim Süreci
Teorik Dersler
Trafik ve Çevre Bilgisi Eğitim Programı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve bu kanunlara dayanarak çıkarılan yönetmelikler oluşturmaktadır.
Toplam eğitim süresi 16 saat olan Trafik ve Çevre Bilgisi eğitiminizi tamamladıktan sonra, Trafik mevzuatı içerisindeki tüm Kanun ve Yönetmelikler hakkında bilgi sahibi olacak, trafik levhalarını tanıyacak ve levhalara uymayı alışkanlık haline getireceksiniz. Aracınızın karayolu trafiğine çıkabilmesi için gerekli olan tescil ve plaka işlemlerini öğreneceksiniz. Trafikte seyir halindeyken sizin ve diğer sürücülerin davranışlarını etkileyebilecek faktörler konusunda farkındalık sahibi olacaksınız. Trafik işaretlerinin olmadığı yerde trafiği yöneten kişilerin hareketlerine göre davranarak trafik güvenliğine ve akışına yardımcı olacaksınız. Araç sürerken trafik kurallarına uymanın önemini daha iyi anlayacak, ileride trafik kurallarına uymayan bir sürücü gördüğünüzde uyarma isteği taşıyacaksınız. Karayoluna veya trafik işaretlerine zarar vermenin doğurabileceği tehlikeli sonuçları daha iyi görebileceksiniz. Harita okuma, haritadan faydalanarak yer ve yön bilgisi edineceksiniz.
Araç Tekniği
Araç Tekniği Eğitim Programı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanun ve kapsamındaki yönetmeliklerden oluşmaktadır.
Toplam eğitim süresi 6 saat olan Araç Tekniği derslerinizi tamamladıktan sonra, kullanacağınız araçların teknik özelliklerini öğrenecek, aracınızın ihtiyaç duyabileceği ilgili bakım ve onarım konularına hakim olacak, olası aksaklıkları oluşmadan engelleyebileceksiniz.
İlk Yardım
İlk Yardım Bilgisi Eğitim Programı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanun ve kapsamındaki yönetmeliklerden oluşmaktadır.
Toplam eğitim süresi 8 saat olan İlk Yardım Bilgisi eğitiminizi tamamladıktan sonra; Olay yeri ve yaralı durum değerlendirmesi yapabilecek, yaralıya temel yaşam desteği uygulayabilecek ve gerektiğinde yaralıyı taşımak için bilmeniz gereken taşıma tekniklerine hakim olacaksınız. Bilinç bozukluğu yaşayan, kanamalı yaraları bulunan ya da kırık/çıkık vakalarında kurallara uygun tekniklerle yaralıya uygulama yapabileceksiniz.
Trafik Adabı
Toplam eğitim süresi 4 saat olan Trafik Adabı Eğitiminde, yazılı olmayan trafik içerisinde karşılıklı anlayış ve empati gerektiren davranışları alışkanlık haline getirmenin önemini bilerek; trafik içinde sorumluluk, yardımlaşma, tahammül, saygı, fedakârlık, sabır vb. değerlere sahip olmanın önemini daha iyi anlayacağız.
İlk kez ehliyet sahibi olacak motosiklet ve otomobil sürücü adaylarının öncelikle; Trafik ve Çevre, İlk Yardım, Araç Tekniği ve Trafik Adabı gibi teorik dersleri alıp, yapılacak E-Sınav’da başarılı olmaları gerekiyor. E-Sınavda başarılı olan adaylar Uygulamalı Direksiyon Sınavı’na katılabiliyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimine göre değişmekle birlikte, ilk defa ehliyet alacak adayların süreçleri 2,5-3 ay kadar sürebiliyor.
Mevcut ehliyet sahibi olan sürücü adayları teorik derslerden muaf sayılıyor ve motosiklet sürüş eğitimlerini tamamlayıp, direkt olarak Uygulamalı Direksiyon Sınavına katılabiliyorlar. İlçe Milli Eğitim Bakanlığı’nın sınav takvimine göre değişmekle birlikte, kuruma kayıt olduktan sonraki süreçleri yaklaşık 1-1.5 ay kadar sürüyor.