Akan Trafik Eğitimleri

Parla Sürücü Kursu ile akan trafikte direksiyon eğitimleri sayesinde tüm korkularınızı yenerek araba kullanmayı bir keyif haline getirin.

Araca Binilmeden Önce;

Sürücü hâkimiyetini engelleyen, hareketleri kısıtlayan giysiler yerine; rahat giysiler seçilmeli. Ayakkabılar pedal hâkimiyetini olumsuz etkileyecek şekilde yüksek topuklu ve çok kalın tabanlı olmamalı; terlik veya yalın ayakla araç kullanılmamalıdır. Aracın çevresinde bir tur dönülerek lastikler ve araca yakın duran nesneler kontrol edilmedir.

Araca Binilmesi;

Araca binerken kapının sol elle açılması bize arkadan gelen trafiği kontrol etme imkânı verir. Aracın içine girerken sağ ayakla fren pedalına basarak oturma alışkanlığı bizden önce aracı kullanmış kişinin vitesi boşta bırakmış veya el frenini çekmemiş olduğu durumlarda emniyeti sağlar.

 

Koltuğun Ayarlanması;

Pedallara rahat basacak şekilde ve vites değiştirirken sırtın yaslandığı yerden hareket etmeyeceği şekilde yapılmalıdır. Direksiyon her iki elle araca rahat manevra yaptırabilecek dirsek açısıyla ( dar, dik ya da çok geniş açı olmamasına dikkat ederek ) tutulabilmelidir. Koltuk rahat bir oturuşa göre ayarlanmalıdır.

 

Aynaların Ayarlanması;

Önce içteki ayna arka camı ortalayacak, sonra dıştaki aynalar ana kapı kolunu da görecek şekilde ayarlanmalıdır.

 

Emniyet kemeri takılır.

 

Motoru Çalıştırma ve Aracı Harekete Geçirme;

Debriyaj pedalına sonuna kadar basılarak vites boşa alınır.

Gaz pedalına basılarak marş yapılır. Marş yapma süresi en çok 10-15 saniyedir. Motor çalışır çalışmaz kontak anahtarı serbest bırakılır.

Aynalardan ve baş geriye çevrilerek sol omuz üzerinden arkadan gelen trafik kontrol edilir. Trafiğin uygun olduğu görüldükten sonra sol sinyal yakılır.

Debriyaj pedalına basılarak vitese takılır, el freni indirilir.

Bir miktar gaz verilirken, sol ayak yavaş yavaş debriyaj pedalından kaldırılmaya başlanır.

Motor sesi değişip araç harekete başladığında, debriyaj pedalı üzerindeki ayak araç 1 metre gidinceye kadar sabit tutulur. Daha sonra yavaşça çekilir. Hareket halindeyken ayağın debriyaj pedalı üzerinde tutulmaması gerekir.

Vites değiştirileceği zaman, öncelikle değiştirilecek vites için uygun motor devrinin oluşması sağlanır.

Ayak gaz pedalından çekilir ve debriyaj pedalına sonuna kadar basılarak vites değiştirilir, Vites değiştirilirken direksiyon hâkimiyetine dikkat edilmeli, bakış yoldan ayrılmamalıdır.

 

 Aracı Durdurma;

Duruş için uygun yer seçilir. Arkadan gelen trafik aynalardan ( hem iç, hem de dıştaki aynalardan ) kontrol edilir. Sağa sinyal verilir. Ayak gaz pedalından çekilir. Fren pedalına basılarak hız azaltılır. Hız, yol ve trafik durumuna göre vites küçültülerek azaltılabilir.

Aracın o anda bulunduğu vites dikkate alınarak, motor ( stop etmeden ) uygun tur devire düştüğünde fren pedalıyla birlikte debriyaj pedalına da basılarak araç durdurulur. Araç durduğunda ilk olarak vites boşa alınır. Eğer uzun süreli duraklama olacaksa el freni çekilir, “park edecekse” kontak kapatılır. Uygun vitese takılır. ( Düz ve çıkış eğimli yollarda 1. vitese, iniş eğimli yollarda geri vitese takılır. ) Araç terk edilecekse camlar kapatılır, kapılar kilitlenir, araçtan çıkmak için kapılar açılmadan önce aynalardan arkadan gelen trafik kontrol edilir, içerden kapının sağ elle açılması yandaki trafiği doğal olarak görmemizi sağlar.